Er det lurt å kjøpe ny bolig?
Når du kjøper en helt ny bolig er det klart det er spesielt den dagen du flytter inn. Du er den første som tar i bruk boligen og har kanskje også vært med på å delvis bestemme hvordan den skal se ut - og alt er helt nytt. Her kommer noen kjappe oppsummeringspunkter på fordeler og ulemper med helt ny bolig.
Fordeler og ulemper med ny bolig
Fordeler med ny bolig
- Garanti: En helt ny bolig har en lovfestet garanti på 5 år som sikrer deg i tilfelle feil og mangler.
- Det er ingen budrunde for å få boligen, prisen er fast.
- Høy standard og moderne løsninger, alt skal være i henhold til de nyeste byggestandardene.
- Valgfrihet: Du kan selv påvirke hvordan løsningene skal være, for eksempel velge innredning på kjøkken eller materialer på badet.
- Du slipper dokumentavgift på hele boligen, i stedet for å betale 2,5 % av hele boligverdien (vanlig ved kjøp av brukte boliger), betaler du bare 2,5 % av tomteverdien.
- Du får med deg potensiell prisstigning mens du venter på ferdigstillelse.
- Lave kostnader til vedlikehold.
- Nye boliger er mer miljøvennlige og også mer økonomiske, de bruker mindre energi og du har for eksempel lavere utgifter til strøm sammenlignet med en eldre bolig.
Ulemper med ny bolig
- Ofte en høyere pris enn tilsvarende brukte boliger.
- Det kan hende boligen blir seende annerledes ut enn i prospektet.
- Det kan hende byggingen blir forsinket.
- Du må vente og får ikke ta over boligen "umiddelbart", som ved brukte boliger.
Er det dokumentavgift på ny bolig?
Dokumentavgift er en avgift du må betale til staten når du har kjøpt boligen, i forbindelse med overføring av hjemmel/eierskap på en eiendom, nærmest en form for "flytteskatt".
På brukte boliger er denne avgiften 2,5 % av hele boligverdien dersom det er en selveid bolig (enebolig, rekkehus, leilighet i sameie), mens for nye boliger er satsen på 2,5 % kun av tomteverdien. Dokumentavgift er med andre ord mye lavere på en ny bolig enn en brukt bolig. For boliger knyttet til borettslag beregnes det ikke dokumentavgift.
Slik kjøper du ny bolig
Her er det mange ting som skal tenkes gjennom og vurderes, men kort sagt handler det om dette:
- Hvor mye kan du kjøpe bolig for? Banken vurderer inntekten og økonomien til deg og eventuell medlåntaker, du får svar på hvor mye du kan låne. Du/dere kan låne maks fem ganger inntekten.
- Finn drømmeboligen. Vær aktiv, ta kontakt med lokale meglere som kjenner området, sjekk prospekter/salgsoppgaver, og gå på visning.
- Ved kjøp av nybygg er det ingen budrunde. Med andre ord er prisen satt og du slipper at prisen "presses opp" i konkurranse med andre potensielle kjøpere.
- Kontraktsmøte og overtakelse. Får du tilslag på boligen er det dokumenter som skal signeres, og også viktige ting i forbindelse med overtakelsen.
- Husk nyboliggarantien din! Meld inn mangler og feil etter innflytting, når 5 år er gått har du ikke de samme rettighetene.
Overtakelse av ny bolig
Det er flere ting som man må være observant på og gå gjennom i forbindelse med selve overtakelse av boligen. Her er noen av de viktigste punktene:
- Bad - sjekk blant annet helling på gulvet.
- Kjøkken - sjekk at alt du har bestilt er på plass.
- Fuging - sjekk at fugene er hele og fine.
- Test alle kraner, toalett og dusj.
- Fungerer alle vifter?
- Sjekk at alle vinduer og dører lar seg åpne og lukke greit.
- Stikkontakter og elektrisk anlegg - har du fått de du har krav på og fungerer alt?
- Lys og lamper - sjekk at alle fungerer.
Som tidligere nevnt kan du klage på skjulte feil inntil fem år etter overtakelsen. Meld fra om eventuelle feil og mangler snarest mulig. Oppdager du feil kan dette kompenseres med prisavslag, erstatning eller i enkelte tilfeller faktisk også heving av kjøpet.
Hvordan finansiere din nye bolig?
Våre dyktige rådgivere hjelper deg med boligkjøp, finansieringsbevis og boliglån. Sammen finner vi den løsningen som passer best for deg.